Wat & Hoe?
Advies
Adviseren is voor mij: helpen de juiste keuzes te maken. Wat ‘juist’ is, kunnen we alleen samen bepalen. Als opdrachtgever ken je de context, de doelen, behoeften en randvoorwaarden. Ik kan alternatieven en consequenties schetsen op basis van kennis en ervaring. De wisselwerking is cruciaal.
Een adviestraject is altijd maatwerk. Variërend van één gesprek of sessie tot soms jarenlange betrokkenheid. Meedenkend over inhoudelijke keuzes én de aanpak van het proces. Enkele voorbeelden van mijn adviesopdrachten:
Het ontwikkelen van een toekomstvisie op het werken bij een grote medische dienstverlener en de ondersteuning (HRM, huisvesting/facilities en ICT) die daarvoor nodig is.
Procesbegeleiding
Van ‘draagvlak creëren’ krijg ik jeuk, maar aandacht voor het proces en de betrokkenheid van stakeholders vind ik essentieel. Positieve reacties op een nieuwe werkomgeving bereik je in de eerste plaats met een goed, op de behoeften afgestemd plan. Daarnaast kan het enorm helpen als participatie in de planontwikkeling leidt tot een gevoel van mede eigenaarschap. De fase na ingebruikname is zo mogelijk nog belangrijker; pas dan kan men de nieuwe mogelijkheden ervaren en begint het leerproces op weg naar effectievere en gezondere gedragspatronen.
Het proces moet passen bij de plannen en bij de organisatie. Daarbinnen creëer ik vooral ruimte voor een constructieve, inhoudelijke dialoog: Wat heb je (als groep) nodig en hoe kunnen we daar invulling aan geven? Het ondersteunen van managers, als leiders van het veranderproces, verdient vaak extra aandacht. Ik gebruik verschillende werkvormen. Soms gericht op educatie en inspiratie, soms op ideevorming, reflectie of discussie. Enkele voorbeelden:
Onderzoek
Het ontwikkelen van een passende werkomgeving begint met een gedegen analyse van de behoeften. In mijn promotieonderzoek ontdekte ik dat dit om een brede scope vraagt: diverse kenmerken van de organisatie, het werk en de mensen spelen allemaal een rol. Inzicht in behoeften is niet alleen belangrijk voor de plannenmakers; zelfinzicht kan mensen helpen om de werkomgeving optimaal te gebruiken. Het zichtbaar maken van individuele verschillen kan bovendien bijdragen aan een inclusieve werkcultuur.
Onderzoek is ook een middel om een gerealiseerd project te evalueren, bij voorkeur in relatie tot een nulmeting. Dit geeft een basis voor verdere verbetering en waardevolle input voor volgende projecten. En je kunt de opgedane kennis delen met andere organisaties. Ik zou willen dat dit meer gebeurt, zodat valkuilen bij het vernieuwen van werkomgevingen worden vermeden.
Onderzoek is altijd een middel, dat moet passen bij het doel. Soms volstaat een aantal gesprekken en observaties. Maar het kan ook nodig zijn om een vragenlijst, sensormetingen of andere methoden in te zetten. Ik ontwikkel graag een gerichte onderzoeksaanpak en ben inmiddels bedreven in het analyseren van allerlei soorten data. Enkele voorbeelden:
Kennisdeling
Sinds de opkomst van nieuwe kantoorconcepten en manieren van werken, begin jaren negentig, is er veel kennis ontwikkeld. Er zijn nog steeds lacunes in de body of knowledge en nieuwe ontwikkelingen roepen steeds weer nieuwe kennisvragen op. Maar er is ook al veel bekend over wat wel en niet goed werkt in bepaalde omstandigheden. Ik vind het belangrijk dat die kennis breed wordt uitgewisseld en benut in de praktijk, waar we nog hardnekkige blinde vlekken zien.
Het proces van kennisontwikkeling rondom werkomgevingen en manieren van werken heb ik op de voet gevolgd en hier en daar kon ik een steentje bijdragen. Kennisdeling is vaak onderdeel van advisering en procesbegeleiding, om te kunnen komen tot zinvolle discussies en weloverwogen keuzes. Maar ik geef ook regelmatig losse spreekbeurten en gastcolleges, blijf actief als docent en auteur en ben als expert verbonden aan Smart WorkPlace. Enkele voorbeelden onder de noemer kennisdeling: